Еднаш кога ќе го направите овој десерт, нема да можете да престанете да го јадете
Потребни состојки:
За филот
- 1 лажица желатин
- 2 јајца
- 10 жолчки
- ¾ шолја шеќер во прав
- 2 шолји слатка павлака
- 1 стапче од ванила
- 2 шолји пасирани банани
- 1 лажица лимонов сок
За парфето
- 1 слатка павлака
- 2 лажици шеќер
- 2 лажици бурбон
- 3 зрели банани
- 2 лажици јогурт
- 1 лажица лимонов сок
- 30 до 40 колачиња со вкус на ванила
Приготвување:
1. Ставете четвртина шолја вода во плиток сад, додајте го желатинот и почекајте 10 минути.
2. Во чинија измешајте јајца, жолчки, половина од шеќерот.
3. Потоа, во подлабоко тавче измешајте слатка павлака, ванила, преостанатиот шеќер и прстофат сол.
4. Загревајте на средна температура 5-7 минути, додека не се згусне смесата.
5. Постепено додавајте третина од топлата смеса во смесата од јајца.
6. Потоа, вратете ја добиената смеса назад во тавче и загревајте 8-10 минути. Мешајте со дрвена лажица, тргнете ја смесата од оган и додајте желатин, пире од банани и лимонов сок.
7. Префрлете ја смесата во стаклена чинија. Разладете ја најмалку 3 часа пред послужување.
8. За да направите парфе, со миксер изматете слатка павлака, шеќер и бурбон.
9. Во друга чинија, измешајте парчиња банани, бурбон и лимонов сок.
10. Потоа, во тегла ставете ред фил, па колачиња, па парчиња банана и повторете ја постапката додека не ја наполните теглата.
11. Искористете ги остатокот од колачињата и бананите за декорација.