Кремав десерт: Колач во тегла со банана

Вкусен и иновативен десерт!

Еднаш кога ќе го направите овој десерт, нема да можете да престанете да го јадете

Потребни состојки:

За филот

  • 1 лажица желатин
  • 2 јајца
  • 10 жолчки
  • ¾ шолја шеќер во прав
  • 2 шолји слатка павлака
  • 1 стапче од ванила
  • 2 шолји пасирани банани
  • 1 лажица лимонов сок

За парфето

  • 1 слатка павлака
  • 2 лажици шеќер
  • 2 лажици бурбон
  • 3 зрели банани
  • 2 лажици јогурт
  • 1 лажица лимонов сок
  • 30 до 40 колачиња со вкус на ванила
Приготвување:

1. Ставете четвртина шолја вода во плиток сад, додајте го желатинот и почекајте 10 минути.

2. Во чинија измешајте јајца, жолчки, половина од шеќерот.

3. Потоа, во подлабоко тавче измешајте слатка павлака, ванила, преостанатиот шеќер и прстофат сол.

4. Загревајте на средна температура 5-7 минути, додека не се згусне смесата.

5. Постепено додавајте третина од топлата смеса во смесата од јајца.

6. Потоа, вратете ја добиената смеса назад во тавче и загревајте 8-10 минути. Мешајте со дрвена лажица, тргнете ја смесата од оган и додајте желатин, пире од банани и лимонов сок.

7. Префрлете ја смесата во стаклена чинија. Разладете ја најмалку 3 часа пред послужување.

8. За да направите парфе, со миксер изматете слатка павлака, шеќер и бурбон.

9. Во друга чинија, измешајте парчиња банани, бурбон и лимонов сок.

10. Потоа, во тегла ставете ред фил, па колачиња, па парчиња банана и повторете ја постапката додека не ја наполните теглата.

11. Искористете ги остатокот од колачињата и бананите за декорација.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.