Кога еднаш ќе ги пробате, нема да можете да престанете да ги јадете
Потребни состојки:
За корите
- 250 грама путер
- 250 грама брашно
- 1 децилитар млеко
- 50 грама шеќер во прав
- 1 лажичка екстракт од ванила
- неколку капки бел оцет
За првиот дел од кремот
- 2 литри полномасно млеко
- 12 жолчки
- 200 грама густин
- 350 грама шеќер
- 4 кесички ванилин шеќер
- 1 чашка рум
За вториот дел од кремот
- 8 децилитри слатка павлака
- шлаг од ванила
- 3 кесички инстант желатин
Приготвување:
Изматете го путерот со шеќерот, ванилата и оцетот за да добиете пенеста смеса. Додајте брашно и млеко. Измесете тесто. Оставете го неколку часа во фрижидер за да се зацврсти. Поделете го изладеното тесто на 3 дела и развлечете го на тенки кори што ќе го печете на тепсија на 180-200 степени, помалку од 5 минути. Корите треба да останат светли.
Приготвување на првиот дел од кремот: Загрејте ги сите состојки додека не згуснат, па оставете ги да се изладат.
За вториот дел од кремот: Во изладениот прв дел од кремот, додајте го цврсто изматениот втор дел од кремот потопен со желатин.
Поделете ја смесата на два дела и премачкајте ги корите. Оставете го колачот добро да се излади, најдобро цела вечер. Наросете го со шеќер во прав и послужете го. Добар апетит!