Колач за душа: Рецепт за најнежниот чоколаден десерт без печење

Вкус како од рајот

Воздушест, пенест десерт со неверојатен вкус

Состојки:
  • 100 г шеќер
  • 3 лажици какао во прав
  • 3 лажици скроб (најдобро чоколаден)
  • 370 мл свежо млеко
  • 250 мл слатка павлака
  • 100 г млечно чоколадо
  • какао за украсување по желба
  • 100 г чоколадо за готвење
  • 1 лажица масло
Приготвување:

Добро измешајте ги сите суви состојки – шеќерот, какаото и скробот. Во нив додајте млеко и кисела павлака. Исцедете ја смесата во тенџере и мешајте на умерена температура.

Додајте го ситно исечканото чоколадо и мешајте додека смесата не се згусне. Не треба да зоврие.

Во плех обложен со хартија за печење, сипете ја смесата и ставете ја во фрижидер 12 часа. По желба, наросете ја со какао. Ако сакате да ставите чоколадна глазура, прво нека се олади десертот неколку часа, па дури потоа прелејте го со чоколадо за готвење кое сте го стопиле со лажица масло, па вратете го во фрижидер.

Оладениот колач најдобро е да го сечете со помош на загреан нож. Уживајте!

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.