Колач со капини, рузмарин и бадеми

Овошно залаче

Десертот што ви ги претставуваме, а кој неодоливо потсетува на оној што го приготвуваа нашите баби и мајки, е совршен избор доколку посакате да ги израдувате најмилите, но и кога ќе ви „падне“ шеќерот. Уживајте!

Состојки:

1+1/2 шолја брашно

1 лажиче прашок за печење

1 лажиче сода бикарбона

170 г путер

¾ шолја шеќер

1 големо јајце + 1 жолчка

¾ шолја павлака

1 ванилин шеќер

1+1/4 шолја капини

1 гранче свеж рузмарин

½ шолја ливчиња од бадеми

Приготвување:

Помешајте ги брашното, прашокот за печиво и содата бикарбона и оставете ги настрана.

Изматете ги путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер во пенеста смеса, па додајте ги и јајцата и добро изматете.

Мешајќи, постепено додавајте ја павлаката, а потоа мешавината од брашно додека добиете сосема компактна смеса.

Додајте го и ситно сечканиот рузмарин и добро промешајте.

Сипете ја изматената смеса во подмачкан плех, одозгора наредете ги капините и печете во рерна на 170 степени десетина минути.

Извадете го колачот од рерната, посипете го со ливчиња бадеми и вратете го во рерната да се допече.

Текст и фото: Убавина и здравје

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.