Колач од кокос со чоколадна глазура: Сочен и мек десерт што се топи во уста

Совршен десерт

Бисквитот е мек, а филот е превкусен

Состојки:

За бисквитот:

  • 2 јајца
  • прстофат сол
  • 7 лажици шеќер
  • 100 мл масло
  • 200 мл млеко
  • 200 г брашно
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 2 лажици какао

За филот:

  • 1 л млеко
  • 7 лажици гриз
  • 5 лажици шеќер
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 200 г кокос
Приготвување на филот:
  • Најпрво, ставете литар млеко да зоврие.
  • Кога ќе зоврие, додајте седум лажици гриз, па промешајте.
  • Додајте 2 кесички ванилин шеќер и шеќер.
  • Загревајте на ниска температура 2-3 минути, а потоа додајте 200 г кокос, а потоа убаво промешајте.
  • Оставете го филот да се олади.
Приготвување на бисквитот:
  • Во јајцата додајте шеќер, па добро изматете со миксер.
  • Додајте ги и преостанатите состојки, најпрво масло, потоа млеко, брашно и прашок за печиво, а на самиот крај додајте какао.
  • Промешајте, а потоа ставете ја смесата во плех да се пече.
  • Кога ќе се испече бисквитот, филувајте го колачот.
  • Одозгора растопете стопено чоколадо за готвење.
  • Оставете го да се олади и послужете.
Чоколаден колач од тавче: Готов за 10 минути!
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време