Бисквитот е мек, а филот е превкусен
Состојки:
За бисквитот:
- 2 јајца
- прстофат сол
- 7 лажици шеќер
- 100 мл масло
- 200 мл млеко
- 200 г брашно
- 1 кесичка прашок за печиво
- 2 лажици какао
За филот:
- 1 л млеко
- 7 лажици гриз
- 5 лажици шеќер
- 2 кесички ванилин шеќер
- 200 г кокос
Приготвување на филот:
- Најпрво, ставете литар млеко да зоврие.
- Кога ќе зоврие, додајте седум лажици гриз, па промешајте.
- Додајте 2 кесички ванилин шеќер и шеќер.
- Загревајте на ниска температура 2-3 минути, а потоа додајте 200 г кокос, а потоа убаво промешајте.
- Оставете го филот да се олади.
Приготвување на бисквитот:
- Во јајцата додајте шеќер, па добро изматете со миксер.
- Додајте ги и преостанатите состојки, најпрво масло, потоа млеко, брашно и прашок за печиво, а на самиот крај додајте какао.
- Промешајте, а потоа ставете ја смесата во плех да се пече.
- Кога ќе се испече бисквитот, филувајте го колачот.
- Одозгора растопете стопено чоколадо за готвење.
- Оставете го да се олади и послужете.