Колач од јаболка и јогурт: Сочно блаженство од вкусови што може да стои на собна температура и до 4 дена!
Совршен десерт
Наградете се себеси со вкусен колач кој може да послужи како здрав појадок, но и како лесен десерт
Состојки:
- 350 мл павлака
- 200 г шеќер
- 150 мл маслиново масло
- 50 мл сок од лимон
- 3 големи јајца
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 600 г јаболка
- 300 г повеќенаменско брашно
- 3 лажички прашок за печиво
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 2 лажички мелен цимет
- 80 г кафеав шеќер
- 2 лажици путер
- прстофат сол
Приготвување:
- Загрејте ја рерната на 170 степени Целзиусови, а садот за печење премачкајте го со маслиново масло.
- Јогуртот, шеќерот, маслиново масло, лимоновиот сок, јајцата и екстрактот од ванила измешајте ги во голем сад.
- Излупете ги јаболката, исечкајте ги на коцки и додајте ги во смесата со јогурт.
- Додајте брашно, прашок за печиво, сода бикарбона, сол и 1/2 лажичка цимет и мешајте додека не ги разбиете сите грутки брашно.
- Остатокот од циметот измешајте го со кафеав шеќер и две лажици путер и ставете го на страна.
- Половина од тестото префрлете го во сад за печење, а врз него распоредете ја смесата од шеќер и путер.
- Прелејте го со остатокот од смесата.
- Печете го околу 50 минути, покриен со алуминиумска фолија.
- Неколку минути пред крајот, извадете ја фолијата за да добие колачот златнокафеава боја.