Рецептот за ова трилече ќе ве остави без зборови
Состојки:
За кората
- 175 г брашно
- 100 г путер
- 125 г шеќер
- 5 јајца
- 1 прашок за печиво
- 1 лажиче екстракт од ванила
- прстофат сол
За млечниот прелив
- 250 мл кондензирано млеко
- 250 мл слатка павлака
- 250 мл млеко
За карамел-преливот
- 200 г шеќер
- 200 мл слатка павлака
- 20 г путер
- прстофат сол
Приготвување:
1. За приготвување на кората пенесто измешајте го путерот со шеќерот, па додајте ги јајцата и екстрактот од ванила уште малку матете со миксер, да се поврзат состојките.
2. Посебно помешајте ги брашното, прашокот за печиво и малку сол, па додајте ги во изматената смеса и матете со миксер.
3. Сипете ја смесата во намрсена и набрашнета тепсија и печете ја во загреана рерна на 180 степени Целзиусови додека не порумени.
4. Посебно пригответе го млечниот прелив. Помешајте ја слатката павлака со кондензираното и со другото млеко. Прелејте ја преку оладената кора и оставете ја во фрижидер прекуноќ.
5. За приготвување на карамел-преливот растопете го шеќерот на средна температура, па тргнете го шпоретот, додајте го путерот и промешајте. Вратете го на шпоретот, па сипете ја врелата слатка павлака и додајте прстофат сол. Промешајте и варете на средна температура додека се растопи карамелот.
6. Натопениот бисквит прелејте го со карамелот.
Извор: Добра храна