Имате место за уште малку слатко? Пробајте го овој ролат од баклава

Ќе ве остави без зборови!

Овој ролат ќе ги освои и тие што не се по благото

Состојки:
  • 12 тенки кори за пита
  • 200 г ореви
  • 200 г бадеми
  • 200 г лешници
  • 250 г путер
  • За преливот:
  • 800 г шеќер
  • 800 мл вода
  • 1/2 лимон

Приготвување:

1. Оревите, бадемите и лешниците кратко се пропржуваат во сува тефлонска тава. Потоа крупно се мелат со машинка.

2. На работната масичка се става кора за пита и се премачкува со растопениот путер. Се прекрива со друга кора, па и таа се премачкува и се посипува со малку од мелените јаткасти плодови. Потоа се нанесуваат третата и четвртата кора, па и двете се премачкуваат и се посипуваат со мелената смеса. Полнетите кори цврсто се виткаат во ролат. На истиот начин се обликуваат уште два ролата.

3. Ролатите се сечат на резанки со ширина од 4 см и вертикално се поставуваат во плех за печење премачкан со путер. Одозгора се прелева со остатокот од путерот и се печат во загреана рерна на 200°Ц, додека поруменат.

4. Посебно во тенџере се додаваат вода и шеќер, па се вари додека се добие поредок сируп. При крајот на варењето се додава сок од лимон.

5. Додека е уште врела, печената баклава се прелева со ладниот сируп и се остава да се олади на собна температура. Потоа се става во фрижидер.

Извор: Добра храна

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.