За приготвување на овој вкусен десерт ви се потребни 20-тина минути. Добар апетит!
СОСТОЈКИ:
250 г гриз
150 мл масло
400 мл вода
250 г шеќер
1 ванилин шеќер
100 г суво грозје
ПРИГОТВУВАЊЕ:
1. Во тенџере на оган го ставаме маслото да се загрее. Го додаваме гризот и го запржуваме додека зарумени.
2. Го тргаме од оган и го додаваме шербетот (водата, шеќерот и ванилиниот шеќер) изладен, промешуваме и го враќаме на оган да зоврие.
3. Кога гризот ќе почне да се одделува од тенџерето, го додаваме сувото грозје и промешуваме.
4. Гризот го ставаме во тркалезен сад и оставаме да се излади. Потоа го ставаме во чинија за сервирање.
5. Одозгора се ставаат и сечкани ореви или друго јаткасто овошје.
Текст: Добра храна