Домашни крофни: Не сте пробале помеки и посовршени!

Најдобриот рецепт

Ви носиме рецепт за тесто што ќе го развесели целото семејство

Состојки:
  • 1 кг брашно (меко, тип 400)
  • 600 мл млеко
  • 1 пакување квасец (50 г)
  • 3 рамни лажици маст (или масло)
  • 4 рамни лажици шеќер
  • 1 лажиче сол
  • 2 лажички шеќер за квасецот
  • 2 жолчки

Приготвување:
  • Во млако млеко (600 мл) здробете го квасецот, ставете 2 лажички шеќер и оставете го да нарасне.
  • За тоа време, во поголем сад изматете 2 жолчки, додајте маст или масло, шеќер, сол и на крајот додајте го нараснатиот квасец.
  • Сето тоа измешајте го, па постепено додавајте брашно и матете.
  • Замесете средно меко тесто (важно е да не се лепи за раце и за работната површина)
  • Потоа, замесеното тесто оставете го да одмори 20-30 минути.
  • По 30-тина минути, повторно премесете го тестото малку без да додавате брашно и расукајте го на дебелина помала од 1 см (7-8 мм)
  • Со чаша вадете крофни, па оставете ги да отстојат од секоја страна по 5 минути. За тоа време, загрејте масло на умерена температура.
  • Пред да ги пржите крофните, расукајте ги уште малку со сукало и оставете ги да отстојат малку.
  • Кога ќе ги ставате крофните во маслото, важно е она страна што била на масата сега да биде нагоре.
  • Готовите крофни извалајте ги во шеќер во прав и послужете ги топли.
Лудо тесто за брзи мини-крофнички од само две состојки!
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време