Домашен колач од јагоди: Сочно тесто и неодоливи јагоди – комбинација што мириса на детство!
Ќе ви ги врати сеќавањата!
Овој сочен колач ќе ве освои со својата леснотија и прекрасна комбинација на состојки што се топат во уста
Состојки:
- 2 јајца
- 150 г шеќер
- ванилин шеќер
- 125 г павлака
- 75 мл масло
- 100 мл млеко
- 250 г брашно
- кесичка пудинг од ванила
- 1 прашок за печиво
- околу 400 г јагоди
- шеќер во прав за посипување
Приготвување:
- Со миксер изматете јајца, шеќер и ванилин шеќер. Додајте млеко, јогурт и масло и сето тоа добро измешајте го.
- Просејте ги сувите состојки и полека додајте ги во смесата.
- Распоредете го тестото во калап со пречник од 24 см, обложен со хартија за печење.
- На површината на тестото распоредете ги сите јагоди, најдобро пресечени на половинки или четвртинки.
- Печете го колачот на 180 степени Целзиусови (со вклучени горен и долен греач) или на 160 степени (со дување) околу 25-30 минути.
- Кога колачот ќе се олади, посипете го со шеќер во прав и пресечете го на парчиња.