Домашен колач од јагоди: Сочно тесто и неодоливи јагоди – комбинација што мириса на детство!

Ќе ви ги врати сеќавањата!

Овој сочен колач ќе ве освои со својата леснотија и прекрасна комбинација на состојки што се топат во уста

Состојки:
  • 2 јајца
  • 150 г шеќер
  • ванилин шеќер
  • 125 г павлака
  • 75 мл масло
  • 100 мл млеко
  • 250 г брашно
  • кесичка пудинг од ванила
  • 1 прашок за печиво
  • околу 400 г јагоди
  • шеќер во прав за посипување
Приготвување:
  • Со миксер изматете јајца, шеќер и ванилин шеќер. Додајте млеко, јогурт и масло и сето тоа добро измешајте го.
  • Просејте ги сувите состојки и полека додајте ги во смесата.
  • Распоредете го тестото во калап со пречник од 24 см, обложен со хартија за печење.
  • На површината на тестото распоредете ги сите јагоди, најдобро пресечени на половинки или четвртинки.
  • Печете го колачот на 180 степени Целзиусови (со вклучени горен и долен греач) или на 160 степени (со дување) околу 25-30 минути.
  • Кога колачот ќе се олади, посипете го со шеќер во прав и пресечете го на парчиња.
Чајни колачиња полнети со пудинг од јагода
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.