Десерт што го обожаваат и најмалите и најстарите: Пробајте ги овие чајни чупавци!
Ќе се засладите!
Највкусните чупавци што сте ги пробале досега!
Состојки:
За кората:
- 1 кг чајни колачиња
За филот:
- 500 мл млеко
- 2 пудинга со вкус на кокос
- 9 лажици шеќер
- 150 г маргарин
За преливот:
- 200 мл млеко
- 10 г ванилин шеќер
- 150 г кокос
Приготвување:
1. За приготвување на филот,во тенџере се става 400 мл млеко и се остава да зоврие. Во преостанатото млеко се матат пудинзите и шеќерот, па се ставаат во зовриеното млеко и понатаму се вари со непрекинато мешање, додека се згусне. Се трга од огнот, се прекрива и се остава настрана да се олади.
2. Маргаринот на собна температура се мати пенесто, па се соединува со оладениот фил.
3. Во сад се мешаат млекото и ванилиниот шеќер. Чајните колачиња се натопуваат во приготвената мешавина, па на едно се нанесува една лажица од филот и се спојува со друго. Потоа се валаат во кокос. На истиот начин се полнат преостанатите колачиња. Се оставаат на ладно да се зацврстат.
Извор: Добра храна