Чоколаден десерт за паметење: Најкремастата и највкусната торта што некогаш сте ја пробале!

Чоколадна бомба

Сите ќе ви го бараат рецептот

Состојки:
  • 2 јајца
  • 130 г шеќер
  • 70 г масло
  • 170 г брашно
  • 40 г какао
  • кесичка прашок за печиво
  • 3 г сода бикарбона
  • 130 мл зовриена вода
  • калап за торта со пречник од 18 см

За глазурата:

  • 30 г путер
  • 50 мл млеко
  • 80 г чоколадо за готвење
Приготвување:

Со миксер изматете ги јајцата и шеќерот, па додајте масло, брашно, какао, прашок за печиво и сода бикарбона. Продолжете да матите додека добиете хомогена смеса. На крај, додајте и 130 мл зовриена вода, измешајте и префрлете ја смесата во калап за печење. Загрејте ја рерната на 180 степени и печете 45 до 50 минути. Кога ќе биде готова, извадете ја тортата од калапот и отсечете го врвот. Од деловите на кората што сте ги пресекле, направете декорација.

За глазурата, во помал сад ставете путер и млеко и стопете ги на среден оган, а потоа додајте и парчиња чоколадо. Кога сето тоа ќе се стопи, глазурата е готова. Прелејте ја кората со глазурата, а горниот дел од кората што сте го пресекле претходно, сомелете го во сечко и украсете ја тортата со него.

Во видеото погледнете детално како изгледа постапката…

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.