Брза посна штрудла: Пригответе го најмекото тесто без млеко и јајца, а тајната е во филот
Пробајте!
Оние што ја пробале оваа посна штрудла велат дека 100 пати подобра од мрсната
Во тек е велигденскиот пост, па оние што сакаат да се засладат може да приготват посна штрудла…
Состојки:
За филот:
- 300 мл чај од јагоди
- 400 г мелен мак
- 150-200 г шеќер
- 4 лажици џем
- 100 г суво грозје
- 150 г мелени ореви
- по потреба додајте уште 50-100 мл чај или стопен посен маргарин
- смесата мора да биде мазна, а моќта за впивање зависи од макот
За тестото:
- 500 г брашно
- 5 лажици шеќер
- 15 г квасец
- 1 прашок за печиво
- 125 г посен маргарин + 50 г за премачкување
- 200 мл вода (до 250 мл)
- кора од 1 лимон
- прстофат сол
Приготвување:
Сварете чај од јагоди во 300 мл вода. Измешајте мак, шеќер, џем, покиснато суво грозје, мелени ореви, а потоа во таа смеса ставете го и сварениот чај. Додајте стопен маргарин и сето тоа убаво измешајте го. Така ќе ја добиете смесата за премачкување на штрудлата.
Пригответе тесто од млака вода, шеќер, квасец, рендана кора од лимон, брашно, прашок за печиво и маргарин.
Замесете тесто, расучете го и филувајте го. Завиткајте го и печете го во рерна на 180 степени Целзиусови околу половина час до 45 минути.
Коментарите се заклучени.