Брза, непечена зебра-торта: Целата е од крем, има атрактивен изглед и неодолив вкус!
Совршен десерт
Се приготвува брзо и едноставно, сите ќе ви бараат рецепт
Кога надвор е топло како овој период, не морате да ја вклучувате рерната повеќе од потребното, туку треба да се потпрете на едноставни, брзи а вкусни рецепти.
Токму таков е овој рецепт!
Брзата, непечена зебра-торта е токму она што ви треба летово. Совршено кремаста и со неодолив вкус, таа е феноменален избор за секој ден, а поради атрактивниот изглед, одлична е и за посвечени пригоди.
Состојки:
- 180 г чоколадни бисквити
- 70 г путер
- 1 лажица млеко
- 30 г желатин
- 150 мл млеко
- 400 г павлака
- 300 г кондензирано млеко
- 200 мл течен шлаг или слатка павлака
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 30 г какао во прав
Приготвување:
Растворете го желатинот според упатството, додајте 150 мл млеко и оставете го да отстои малку.
Бисквитите сомелете ги во блендер, па додајте 70 г стопен путер и 1 лажица млеко. Иземашјте. Ставете ја смесата во обрач и направете кора. Ставете ја во фрижидер 10 минути.
Изматете 400 г павлака и кондензирано млеко. Посебно изматете 200 г слатка павлака или течен шлаг. Во желатинот додајте неколку лажици крем од кондензирано млеко, па сето тоа соединете го. Додајте го и изматениот шлаг.
Филот поделете го на два дела, па во едниот додајте ванилин шеќер, а во другиот какао. Нанесете неколку лажици црн фил на кората, па сипете неколку лажици бел крем на средината и така повторувајте наизменично додека го потрошите материјалот.
Ставете ја тортата да се лади, па отстранете го обрачот и послужете!