Богата, кремаста и миризлива: Марленка-торта за вистинските сладокусци

Ако уживате во богати, кремасти и карамелизирани десерти, Марленка торта е совршен избор.

Овој познат колач, инспириран од ерменската традиција, го освоил светот, а кај нас станува се’ попопуларен. Спојот на медените кори и нежниот крем-сир создава хармонија на вкусови која ќе сакате да ја пробате повеќе пати.

Состојки за кори:

  • 4 јајца

  • 200 г шеќер

  • 100 г мед

  • 100 г путер

  • 400 г брашно

  • 1 лажичка сода бикарбона

Состојки за крем:

  • 400 г кондензирано млеко (варено за карамел)

  • 200 г путер (на собна температура)

  • 200 г кисела павлака или крем сир

Приготвување:

Подготовка на корите:
Во тенџере загрејте мед и путер додека се соединат, потоа додајте шеќер и оставете малку да се излади. Вмешајте јајца, брашно и сода бикарбона. Приготвеното тесто поделете го на 6 тенки дела и печете ги индивидуално на 180°С околу 5-7 минути, додека заруменат.

Подготовка на кремот:
Изматете путер со изладеното карамелизирано кондензирано млеко, потоа додајте павлака или крем-сирење. Добиениот фил треба да биде мазен и лесен за мачкање.

Редење на тортата:
Секоја кора премачкајте ја со крем и редете ги една врз друга. Оставете ја тортата да отстои неколку часа (најдобро преку ноќ) за корите убаво да се натопат и да станат сочни.

Завршни детали:

По желба, тортата посипете ја со ситно мелени ореви или прелијте со тенок слој карамел глазура. Резултатот е мек, богат и неодоливо мирисен десерт.

Совети за совршенство:

  • Кори се тенки и нежни, па внимателно извадете ги од плехот.

  • Оставете ја тортата во фрижидер најмалку 4-5 часа пред сечење, за кремот да се стегне и вкусовите да се соединиат.

Идеална е за посебни пригоди, кафе со пријатели или како подарок за љубителите на слатки.

Прочитајте и

Убавина и Здравје користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Дознај повеќе