Ако уживате во богати, кремасти и карамелизирани десерти, Марленка торта е совршен избор.
Овој познат колач, инспириран од ерменската традиција, го освоил светот, а кај нас станува се’ попопуларен. Спојот на медените кори и нежниот крем-сир создава хармонија на вкусови која ќе сакате да ја пробате повеќе пати.
Состојки за кори:
-
4 јајца
-
200 г шеќер
-
100 г мед
-
100 г путер
-
400 г брашно
-
1 лажичка сода бикарбона
Состојки за крем:
-
400 г кондензирано млеко (варено за карамел)
-
200 г путер (на собна температура)
-
200 г кисела павлака или крем сир
Приготвување:
Подготовка на корите:
Во тенџере загрејте мед и путер додека се соединат, потоа додајте шеќер и оставете малку да се излади. Вмешајте јајца, брашно и сода бикарбона. Приготвеното тесто поделете го на 6 тенки дела и печете ги индивидуално на 180°С околу 5-7 минути, додека заруменат.
Подготовка на кремот:
Изматете путер со изладеното карамелизирано кондензирано млеко, потоа додајте павлака или крем-сирење. Добиениот фил треба да биде мазен и лесен за мачкање.
Редење на тортата:
Секоја кора премачкајте ја со крем и редете ги една врз друга. Оставете ја тортата да отстои неколку часа (најдобро преку ноќ) за корите убаво да се натопат и да станат сочни.
Завршни детали:
По желба, тортата посипете ја со ситно мелени ореви или прелијте со тенок слој карамел глазура. Резултатот е мек, богат и неодоливо мирисен десерт.
Совети за совршенство:
-
Кори се тенки и нежни, па внимателно извадете ги од плехот.
-
Оставете ја тортата во фрижидер најмалку 4-5 часа пред сечење, за кремот да се стегне и вкусовите да се соединиат.

Идеална е за посебни пригоди, кафе со пријатели или како подарок за љубителите на слатки.