Барон торта со неодолив вкус: Никој не може да му одолее на овој кралски десерт!
Нема да можете да престанете да ја јадете!
Ќе ви треба труд и трпение за оваа торта, но ќе ви се исплати!
Потребни состојки:
За една кора (се печат четири)
- 3 белки
- 6 лажици шеќер
- 1 лажица какао во прав
- 1 меко брашно
- 2 лажици мелени ореви
- прстофат сол
За овошниот фил
- 300 грама малини
- 70 грама свежи боровинки
- 6 лажици шеќер
- 100 милилитри вода
- 1 ванилин шеќер
- 3 лажици густин
- 1 лажичка путер
За чоколадниот фил
- 12 жолчки
- 130 грама шеќер
- 500 милилитри млеко
- 50 грама густин
- 1 ванилин шеќер
- 100 грама чоколадо за готвење
- 125 грама путер
За глазурата
- 100 грама бело чоколадо
- 3 лажици масло
- 1 лажичка путер
Приготвување:
- За корите, прво просејте какао и брашно.
- Потоа, одвојте ги белките од жолчките.
- Ставете ги жолчките во фрижидер, а 3 од белките изматете ги пенесто со прстофат сол.
- Додајте шеќер и цело време матете додека не добиете потполно цврст снег. Со лажица измешајте ги какаото, брашното и мелените ореви.
- Премачкајте го плехот со масло и обложете го со хартија за печење, па ставете ја смесата.
- Протресете го плехот и ставете го во претходно загреана рерна на 180 степени за да се печете околу 25 минути.
- На истиот начин испечете ги и останатите 3 кори.
- За овошниот фил, ставете ги малините во сад, додајте ги боровинките исечени на половина, шеќерот, ванилиниот шеќер и густинот растворен во вода.
- Оставете ја смесата да зоврие, па мешајте.
- Кога ќе се згусне, тргнете ја од шпорет и додајте путер.
- Покријте го филот со фолија и оставете го да се лади на собна температура.
- За чоколадниот фил, со лажица изматете жолчки, шеќер и ванилин шеќер, додајте 250 милилитри млеко во кое сте го раствориле густинот, а преостанатата количина млеко оставете ја да зоврие.
- Потоа, ставете ги жолчките и густинот во млекото, мешајте и оставете го филот да се згусне.
- Веднаш додајте го чоколадото.
- Кога чоколадото ќе се стопи, покријте го филот со фолија и оставете го да се излади (по додавањето на чоколадото, филот може да се префрли во друг сад за побрзо да се излади).
- Во изладениот фил додајте путер стопен на собна температура и изматете.
- Поделете го овошниот фил на 3 дела, а чоколадниот на 4 дела.