Барон торта со неодолив вкус: Никој не може да му одолее на овој кралски десерт!

Нема да можете да престанете да ја јадете!

Ќе ви треба труд и трпение за оваа торта, но ќе ви се исплати!

Потребни состојки:

За една кора (се печат четири)

  • 3 белки
  • 6 лажици шеќер
  • 1 лажица какао во прав
  • 1 меко брашно
  • 2 лажици мелени ореви
  • прстофат сол

За овошниот фил

  • 300 грама малини
  • 70 грама свежи боровинки
  • 6 лажици шеќер
  • 100 милилитри вода
  • 1 ванилин шеќер
  • 3 лажици густин
  • 1 лажичка путер

За чоколадниот фил

  • 12 жолчки
  • 130 грама шеќер
  • 500 милилитри млеко
  • 50 грама густин
  • 1 ванилин шеќер
  • 100 грама чоколадо за готвење
  • 125 грама путер

За глазурата

  • 100 грама бело чоколадо
  • 3 лажици масло
  • 1 лажичка путер

Приготвување:
  • За корите, прво просејте какао и брашно.
  • Потоа, одвојте ги белките од жолчките.
  • Ставете ги жолчките во фрижидер, а 3 од белките изматете ги пенесто со прстофат сол.
  • Додајте шеќер и цело време матете додека не добиете потполно цврст снег. Со лажица измешајте ги какаото, брашното и мелените ореви.
  • Премачкајте го плехот со масло и обложете го со хартија за печење, па ставете ја смесата.
  • Протресете го плехот и ставете го во претходно загреана рерна на 180 степени за да се печете околу 25 минути.
  • На истиот начин испечете ги и останатите 3 кори.
  • За овошниот фил, ставете ги малините во сад, додајте ги боровинките исечени на половина, шеќерот, ванилиниот шеќер и густинот растворен во вода.
  • Оставете ја смесата да зоврие, па мешајте.
  • Кога ќе се згусне, тргнете ја од шпорет и додајте путер.
  • Покријте го филот со фолија и оставете го да се лади на собна температура.
  • За чоколадниот фил, со лажица изматете жолчки, шеќер и ванилин шеќер, додајте 250 милилитри млеко во кое сте го раствориле густинот, а преостанатата количина млеко оставете ја да зоврие.
  • Потоа, ставете ги жолчките и густинот во млекото, мешајте и оставете го филот да се згусне.
  • Веднаш додајте го чоколадото.
  • Кога чоколадото ќе се стопи, покријте го филот со фолија и оставете го да се излади (по додавањето на чоколадото, филот може да се префрли во друг сад за побрзо да се излади).
  • Во изладениот фил додајте путер стопен на собна температура и изматете.
  • Поделете го овошниот фил на 3 дела, а чоколадниот на 4 дела.
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.