Баклава со вишни: Сочна и освежувачка, ќе ве освои за миг!

Фантазија од вкусови

Засладете си ја неделата со божествен и сочен десерт

Состојки:
  • 1/2 кг тенки кори
  • 4 јајца
  • 350 г шеќер
  • 200 мл масло
  • 150 г презла
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • 300 г вишни од компот
  • 200 мл вода
  • 1 ванилин шеќер
Приготвување:
  • Изматете ги јајцата, маслото и половина од количина шеќер, па додајте ги презлата и прашокот за печиво.
  • На дното од плех за печење со димензии 40х25 цм наредете четвртина од корите, па премачкајте ги со половина од смесата од јајца и ставете дел од вишните, па покријте со кора.
  • Повторувајте ја постапката додека ги потрошите сите состојки, на врвот треба да завршите со кора.
  • Печете на 185 степени Целзиусови околу 45 минути, додека горната кора добие златножолта боја и стане крцкава.
  • Сварете шеќер, ванилин шеќер и вода, па прелејта ја печената баклава.
Традиционален рецепт: Бугарска баклава на старински начин
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време