Засладете си ја неделата со божествен и сочен десерт
Состојки:
- 1/2 кг тенки кори
- 4 јајца
- 350 г шеќер
- 200 мл масло
- 150 г презла
- 1 кесичка прашок за печиво
- 300 г вишни од компот
- 200 мл вода
- 1 ванилин шеќер
Приготвување:
- Изматете ги јајцата, маслото и половина од количина шеќер, па додајте ги презлата и прашокот за печиво.
- На дното од плех за печење со димензии 40х25 цм наредете четвртина од корите, па премачкајте ги со половина од смесата од јајца и ставете дел од вишните, па покријте со кора.
- Повторувајте ја постапката додека ги потрошите сите состојки, на врвот треба да завршите со кора.
- Печете на 185 степени Целзиусови околу 45 минути, додека горната кора добие златножолта боја и стане крцкава.
- Сварете шеќер, ванилин шеќер и вода, па прелејта ја печената баклава.