Трик за најбрзо лупење на печени пиперки: Лушпата паѓа за неколку секунди!

Ви носиме и рецепт за ајвар од печени пиперки, без конзерванси

Постои одличен трик за полесно лупење пиперки за ајвар. Ако сакате да ги излупите пиперките што ги печете, ставете ги во кеса и врзете ги.

Оставете да отстои некое време, лушпите сами ќе се разделат и ќе заминат побрзо.

Ви носиме и рецепт за ајвар од печена пиперка, без конзерванси.

Состојки: 15 кг црвен пипер, 5 кг модар патлиџан, 800 мл масло, 4 лажици сол, 2 лажици шеќер, 2 лажици есенција (прилагодете ја количината според вашите сопствени потреби).

Подготовка: Измијте ги пиперките и модар патлиџан, и печете. Потоа исчистете ги од лушпи, стебленца и семиња и мелете.

Истурете 800 мл масло во шерпата, загрејте и додадете пиперки и модар патлиџан. Додадете сол, шеќер и есенција. Гответе, мешајќи постојано.

Истурете го топлиот ајвар во жешки стерилизирани тегли, добро затворете и вратете во рерна 90 минути на 90 степени. Оставете да ја поминете ноќта во рерната.

Прочитајте и: Направете сами домашна паста за заби

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.