Сочувајте свеж домат за зима со помош на овој едноставен трик што го користат домаќинките на село!

Како да сочувате свеж домат за зима?

Оваа едноставна постапка гарантира дека вашиот домашен домат ќе ги задржи сочноста и свежината, кои ќе му дадат природен и интензивен вкус на секое јадење

Кога е правилно конзервиран, домашниот домат ги зачувува свежината, бојата и сочноста, а со овие неколку трикови, вашата зимница ќе биде еднакво вкусна како и свежиот домат од пазар.

Ништо не може да го замени мирисот на домашна храна и задоволството кога знаете дека сѐ сте приготвиле сами. Со една едноставна постапка, можете да направите резерви на свеж домат, што ќе ви го олесни готвењето и ќе ви ги збогати јадењето во текот на ладните месеци.

Како да приготвите домат за зима

Измијте го доматот, пресечете го на пола и исчистете го од средишниот дел. Подгответе тегли кои ќе ги наполните со домати, но немојте да ги полните до врвот.

Исчистете и исечкајте една пиперка, ставете ја во сечко, па додајте исчистена главица лук и магдонос. Распоредете ја оваа мешавина преку доматот во теглите.

За преливот, во тенџере сипете 1,5 литри вода, додајте 2 лаврови листа, бибер во зрно, 1,5 супена лажица сол и 3 супени лажици шеќер. Во секоја тегла додајте по 1 супена лажица деветпроцентен оцет.

Ставете го тенџерето на шпорет и почекајте да проврие преливот, па со него прелејте ги доматите во теглите. Затворете ги теглите со чисти и нови капаци. Земете подлабоко тенџере, ставете крпа на дното и наредете ги теглите. Сипете топла вода до висина на капаците.

Кога водата ќе зоврие, пастеризирајте 20 минути на 80 степени Целзиусови. Оставете ги теглите постепено да се оладат во водата, а потоа преместете ги на ладно и темно место до употреба.

Прочитајте и

Убавина и Здравје користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Дознај повеќе