Сите обожаваат кафе, но многумина грешат при неговото приготвување: Еве како да добиете совршен вкус и без шеќер!

Задолжително пробајте!

Турското кафе најчесто се приготвува на следниов начин: се сипува вода во ѓезве, по желба се додава шеќер, потоа се загрева водата додека зоврие

Потоа, се тргнува ѓезвето од оган, се истура малку вода за да не претече течноста и се сипува кафе. Правилото е дека на една шолја од црната напивка оди едно лажиче кафе.

А кога ќе додадете кафе, ѓезвето се враќа на рингла додека зоврие уште еднаш, по што се долева остатокот од водата.

Постои уште еден метод: ако ѓезвето е поголемо и течноста не претекува кога ќе зоврие, веднаш се сипува кафето и се чека напивката да зоврие. Меѓутоа, експертите за кафе велат дека тоа голема грешка.

„Кога ќе сипете кафе во водата, не смеете да дозволите да зоврие додека е на рингла. Ако зоврие, напивката ќе има горчлив вкус“, објаснил основачот на компанијата Roaster Coffee.

Добри вести за љубителите на кафе: Кафето е добро за здравјето и можете да го пиете неограничено
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.