Сè што треба да знаете за бојосувањето јајца на Велики петок: Какви НЕ треба да купувате и колку треба да ги варите за да не испукаат?
Внимавајте!
Купувајте чисти и неоштетени јајца и задолжително пред варењето измијте ги со млака вода
Наскоро ќе го прославиме најголемиот христијански празник Велигден, а само два дена претходно ќе уживаме во омилениот обичај – бојосувањето јајца.
Покрај на естетиката, важно е да внимаваме и на здравјето. Со оглед на тоа што велигденските јајца стојат долго време – прво чекаат од петок до недела, а потоа стојат на маса додека се изедат (сигурно барем 2-3 дена), ви пренесуваме неколку совети поврзани со нив…
- Купувајте чисти и неоштетени јајца
- Не купувајте јајца со оштетени лушпи или јајца кои се видно неисчистени од остатоците и пердувите
- При варењето на јајцата, најдобро е да ги варите 12 минути од моментот на вриење
- Ако не ги бојосувате јајцата природно, односно со помош на намирници со јаки бои, кога ќе купувате бои во кесички, одбирајте ги оние што се означени како прехранбени бои
- Живите јајца се потенцијален извор на салмонела, па се советува пред варењето и украсувањето да ги измиете со млака вода
- Бојосајте онолку јајца колку што сте сигурни дека ќе изедете, бидејќи голем грев е да се фрла храна, особено велигденски јајца
- Јајцата што се бојосани, неизлупени и без оштетена лушпа, а стојат неколку часа на собна температура или неколку пати се вадени од фрижидер, би требало да ги изедете во рок од еден до два дена.