Правила за купување и подготвување јајца за Велигден: Колку време да се готват, колку можат да стојат надвор од фрижидерот

Корисни совети

Купете чисти и неоштетени јајца и не заборавајте да ги измиете со млака вода пред да готвите.

Наскоро ќе го прославиме најголемиот христијански празник Велигден, и само два дена пред да уживаме во омилениот обичај – бојадисувањето јајца.

Прочитајте и: Зошто токму јајцето е симбол на Велигден: Многу христијани не го знаат ова

Покрај естетиката, важно е да се грижите и за здравјето. Бидејќи велигденските јајца обично чинат многу – прво чекање од петок до недела, а потоа стоење на масата се додека не се изедат (најмалку 2-3 дена), еве неколку важни совети за купувањето:

  • Купете чисти и неоштетени јајца
  • Најдобро е да ги готвите 12 минути од моментот на вриење
  • Ако не ги бојадисувате јајцата природно, кога купувате бои во кеси, земете ги оние што се означени како бои за храна
  • Сирови јајца се потенцијален извор на салмонела, па затоа се препорачува да ги измиете со млака вода пред да  ги готвите и украсувате
  • Бојадисајте онолку јајца колку што сте сигурни дека ќе изедете, затоа што е голем грев да се фрли храна, особено велигденски јајца
  • Јајцата што се бојадисани, неизлупени и без оштетена обвивка, кои стојат на собна температура неколку часа или се извадени неколку пати од фрижидерот, треба да се јадат во рок од еден до два дена.

Виолетови велигденски јајца без мака и вештачки бои: Како да добиете светкава кралска боја со еден потег!

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.