Пченката може да го излечи целото тело: Сите ја правиме истата грешка кога ја приготвуваме!

Пченката е во сезона!

Сами отстрануваме четири моќни својства уште пред да ја свариме

Постојат малку луѓе што не ја обожаваат омилената летна закуска – варената пченка.

Освен што е вкусна, популарната пченка е и многу здрава, но кога ја вариме, сите правиме една грешка: ја вадиме пченкарната свила, оние влакненца што речиси невозможно е да се искорнат.

Еве зошто треба да ја изедете и свилата на пченката:

  • Ја спречува појавата на камен во бубрег
  • Дејствува како природен диуретик и го поттикнува исфрлањето на вишокот течност од организмот
  • Го снижува нивото на шеќер и холестерол во крвта
  • Изобилува со калиум, кој го поттикнува згрутчувањето на крвта.

Ако не можете да ја јадете пченкарната свила заедно со пченката, консумирајте ја на следниов начин: одвојте ја од пченката и сварете ја во малку вода. Исцедете ја, па кога ќе се излади, пијте ја како чај.

Напомена: Чајот од пченкарна свила не се препорачува на трудници, бидејќи може да дојде до прерани контракции.

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.