Пченката може да го излечи целото тело: Сите ја правиме истата грешка кога ја приготвуваме!
Пченката е во сезона!
Сами отстрануваме четири моќни својства уште пред да ја свариме
Постојат малку луѓе што не ја обожаваат омилената летна закуска – варената пченка.
Освен што е вкусна, популарната пченка е и многу здрава, но кога ја вариме, сите правиме една грешка: ја вадиме пченкарната свила, оние влакненца што речиси невозможно е да се искорнат.
Еве зошто треба да ја изедете и свилата на пченката:
- Ја спречува појавата на камен во бубрег
- Дејствува како природен диуретик и го поттикнува исфрлањето на вишокот течност од организмот
- Го снижува нивото на шеќер и холестерол во крвта
- Изобилува со калиум, кој го поттикнува згрутчувањето на крвта.
Ако не можете да ја јадете пченкарната свила заедно со пченката, консумирајте ја на следниов начин: одвојте ја од пченката и сварете ја во малку вода. Исцедете ја, па кога ќе се излади, пијте ја како чај.
Напомена: Чајот од пченкарна свила не се препорачува на трудници, бидејќи може да дојде до прерани контракции.
ФОТО: Pixabay