Неколку креативни начини како да ги искористите остатоците од храната

Фото: Getty Images

Дали некогаш сте се запрашале колку храна фрлате во ѓубре секој ден?

Понекогаш не ги користиме сите намирници што ги купуваме, а по неколку дена тие завршуваат во ѓубре. За жал, такво сценарио често се случува во многу домаќинства, најчесто со зеленчук кој има краток рок на траење. За да ви помогнеме максимално да го искористите животниот век на вашата омилена храна, ви донесуваме неколку начини како да ги искористите остатоците.

Вечерата претворете ја во ручек

Уште една заштеда на пари и време за вработените: ставете во контејнер дел од вечерата што подоцна ќе можете да ја јадете како ручек и оставете ја за следниот ден. Со малку планирање и без дополнителен напор, можете да создадете здрави ручеци „за носење“.

Намерно креирајте остатоци

Кога планирате оброци, размислете што можат да станат остатоците. Заштедете на буџет: ако подготвите зеленчук што ви треба за вечера двапати, ќе имате почетна точка да јадете супа или тестенини подоцна во текот на неделата. Предвидете употреба на остатоци од печено пилешко за сендвичи; варете двапати повеќе ориз отколку што ви треба и замрзнете дополнително за подоцнежна употреба.

Мислете на „состојки“, а не на „остатоци“

Преостанатите тестенини или варен зеленчук претворете ги во фритата. Измешајте го зготвениот зеленчук со конзерва цели домати и направете сос од зеленчук за тестенините. Направете бурито со остатокот од варен ориз, месо и зеленчук, прелијте ги со кисела павлака и салса.

ФОТО: Unsplash

Подгответе супата

Варен, печен или пржен зеленчук што го послуживте како прилог една вечер, може да стане супа следниот ден. Во мешалка, измешајте го зеленчукот со 3 или 4 чаши зеленчук или пилешко месо, а потоа загрејте ја супата во тенџере. Зачинете по вкус со сол и црн пипер, и додадете малку песто, маслиново масло или крутони.

Зачувајте застоен леб

Ако лебот ја изгуби својата свежина по ден-два, направете го она што го прават Италијанците: пресечете го лебот попречно, подмачкајте го со добро маслиново масло и премачкајте ја исечената страна на преполовениот зрел домат. Лебот зачинете го со сол и бибер, завиткајте го во фолија и печете го додека не се загрее.

Зачувајте го остатокот од зеленчукот

Како алтернатива на компостирањето, зачувајте го остатокот од зеленчук за да соберете резерви. Чувајте ја кесичката во замрзнувач и додадете го следново: врвови од морков и анасон, краеви на кромид или праз, јадра од домати, стебленца од билки, остатоци од пченка и слично. Секој производ што стоел во фрижидер исто така може да влезе. Кога кесичката е полна, одмрзнете ја содржината, фрлете ја во тенџерето и додадете вода за да ја покриете. Оставете го да се готви два часа, исцедете го – и ќе имате зеленчук (кој може да се замрзне во истата кеса).

Прочитајте и: Дали сте под стрес рано наутро? Постои лесен начин на кој можете да си помогнете

 

ФОТО: Getty Images

 

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.