На овој многу едноставен начин можете да освежите стар леб

Брзо и ефикасно

Ако купивте леб вчера или пред два дена што не стигнавте да го јадете и во меѓувреме малку пресуши, не го фрлајте. Од него можете повторно да добиете фин крцкав и топол леб.

1. Натопете го лебот

Ставете го лебот под славината на кујната. Вклучете ја водата така да тече полека, не е важно дали водата е студена или топла. Ставете застоен леб под проточна вода. Целта е да се навлажни кората и да се направи внатрешноста што е можно повлажна.

2. Испечете го лебот

Загрејте ја рерната на 150 степени Целзиусови и ставете го натопениот леб директно на решетката. Ниската температура ќе ја загрее преостанатата вода во лебот, предизвикувајќи леб да испари во кората. По пет минути, лебот треба малку да се исцеди.

Целта е да се добие леб што има крцкава кора и дава мал отпор кога ќе се исцеди. Лебот треба да се пече до 15 минути, во зависност од големината на лебот и колку вода има впиено.

3. Уживајте во фин топол леб

После оваа едноставна и кратка постапка, лебот е топол и крцкав, што значи дека никогаш нема да морате да фрлите леб затоа што се исушил.

Или, направете фини кнедли:

Исечете го лебот на коцки. Пропржете го ситно исечканиот кромид додека не пожолти. Промешајте леб, додадете магдонос, јајце, зовриено млеко и претходно исечкана и пржена сланина. Добро промешајте. Додадете брашно, така што сè ќе се поврзе. Обликувајте кнедли и варете 10 минути.

Прочитајте и: Како правилно да чувате банани?

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.