Кујната е просторија со најмногу бактерии, научете да ја чистите правилно

Иако многумина би го тврделе спротивното, кујната според бројот на бактерии доаѓа пред бањата и тоалетот.

Големиот проблем е што многу луѓе не го знаат ова и дека не ја чистат правилно кујната. За да се одржи чистa и уредna, нејзините површини треба прво да се исчистат, а потоа да се дезинфицираат. Денес, ова е особено важно поради пандемијата на коронавирусот.

Прво исчистете, а потоа борете се против бактериите

Со чистење, прво мора да ја отстраните нечистотијата што е на кујнските површини, но тоа не значи дека нужно ги убива бактериите што се наоѓаат на нив. За оваа намена се користат средства за дезинфекција. Чистењето пред дезинфекција е од клучно значење бидејќи нечистотијата на површините може да ги блокира средства за дезинфекција и на тој начин да спречи убивање на бактерии. Откако добро ќе ги исчистите кујнските површини и уреди со средство за чистење, земете средство за дезинфекција, нанесете го на површините и оставете го да делува како што пишува на упатството.

Каде се акумулираат бактериите?

Кујнските површини и предметите што се користат при готвење и приготвување храна се полни со бактерии. На пример, плочите за сечење содржат повеќе Е-коли отколку едно тоалетно седиште. Покрај тоа, бидете внимателни со рачките и редовно дезинфицирајте ги. Променете ги кујнските крпи на секои три дена и сунѓерите на секои две недели со редовна дезинфекција. Сунѓерите можете да ги дезинфицирате така што ќе ги ставите влажни во микробранова печка една минута, ќе ги измиете во машината за перење или ќе ги варите во тенџере и детергент.

Прочитајте и: Чистење со правосмукалка: 6 правила за подобар ефект

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.