Солта е многу повеќе од зачин – ако научите да ја додавате во вистинскиот момент, вашите јадења никогаш веќе нема да бидат блуткави
Повеќето домаќинки додаваат сол на крајот од готвењето, мислејќи дека така ќе одбегнат да го пресолат јадењето. Но професионалните готвачи знаат нешто што многумина го превидуваат – моментот кога се додава сол е пресуден за вкусот. Во зависност од тоа дали готвите супа, тестенини, печете месо или динстате зеленчук, моментот на посолување може комплетно да ги промени квалитетот и аромата на јадењата.
За супи и варива
За супи, чорби и варива, солта треба да се додаде веднаш на почеток од готвењето. Така, солта постепено се раствора и продира во состојките – зеленчукот, месото и житарките – со што јадењето добива урамнотежен и длабок вкус. Ако ја додадете при крајот, резултатот е површински, „сиров“ вкус, бидејќи состојките немале време да ја впијат солта и да ги ослободат своите природни сокови.
Професионалните готвачи честопати велат дека добрата супа се препознава по тоа што не бара дополнително посолување во чинијата – а тоа е возможно само ако се додадат зачините навреме.
За тестенини
За тестенините правилото е јасно: солта се додава во водата пред да зоврие. Водата мора да биде добро посолена, бидејќи тестенините се зачинуваат однатре, додека се варат. Ако додадете сол подоцна, таа нема да може да продре во тестото и вкусот ќе остане блуткав, без разлика на тоа колку е добар сосот.
За месо и зеленчук
Кога станува збор за месо и зеленчук приготвени на тавче или на скара, правилниот момент на посолување зависи од начинот на подготовка.
Месото може да се посоли непосредно пред печењето за да се задржат соковите и да се постигне крцкава коричка или неколку часа претходно ако сакате длабоко да се впие солта и да ја омекне структурата.
Зеленчукот најдобро е да го посолите веднаш откако ќе го извадите од тавчето, додека уште е топол – така солта нема да доминира, а вкусот ќе остане свеж и полн.
За јадењата како компири или тиквички, доцното посолување честопати доведува до тоа зеленчукот да пушти премногу течности и да ја изгуби текстурата.
Зошто е важно да посолувате во вистинскиот момент?
Раното посолување овозможува солта да продре во состојките и да стане дел од нивните внатрешни ароми, создавајќи подлабок и поприроден вкус.
Доцното додавање сол, од друга страна, дејствува само површински – тогаш се случува дел од јадењето да биде пресолен, а дел безвкусен. Тоа особено се забележува кај месото, оризот или компирите.
Ако, сепак, заборавите да посолите навреме, решението е едноставно – додавајте сол постепено, со постојано мешање и пробување. Можете и да ја растворите во малку течност пред да ја додадете, за да се распредели порамномерно.
Правилното солење значи дека секоја супа, тестенини или парче месо ќе добијат полн вкус, исто како во ресторан.