Како темелно да ја исчистите кујната и навистина да се ослободите од сите бактерии?

Обрнете внимание

Во последниве месеци, сите ние поминувавме повеќе време во нашите кујни, па затоа е важно оваа просторија да биде чиста и безбедна.

Некои микробиолози сметаат дека е највалканото место во куќата бидејќи има постојано снабдување со храна за бактерии. Сепак, кога станува збор за чистење на кујната, многумина не користат средства за дезинфекција.

Бришењето на работните елементи со сапун или детергент за миење садови ја отстранува нечистотијата и некои микроби, но не убива вируси и бактерии. Toa е дезинфекцијата. Дали воопшто е потребно чистење? Одговорот е да, бидејќи нечистотијата може да спречи средства за дезинфекција да дојдат до микробите што се обидувате да ги убиете.

Најдобро е прво да користите универзално средство за чистење и микрофибер крпа. По чистењето, користете друг убиец на микроби. Забележете дека не е доволно да го испрскате и веднаш да го избришете. За да функционираат правилно, средства за дезинфекција мора да бидат во контакт со третираната површина за одреден временски период. Колку ќе трае ова зависи од специфичниот производ, па затоа е важно да ги прочитате упатствата пред употреба.

Чистење на кујна – скриени легла на бактерии

Мијалник и работни површини

Мијалниците и работните површини се вистинска почва за микроби, затоа треба да се дезинфицираат секојдневно.

Сунѓер за миење садови

Тоа е магнет за микробите. Стерилизирајте го во микробранова печка (ставете влажен сунѓер во микробранова печка една минута) или машина за миење садови. Може да го варите и на секои неколку дена. Заменете го сунѓер двапати месечно.

Рачки

Рачките на вратите на ладилникот, орманите и оставата, чајната кујна исто така треба редовно да се чистат, што многумина забораваат да го сторат.

Даска за сечење

Често, поголема количина на E. coli се наоѓа на даска за сечење храна отколку на тоалетна школка, забележуваат експертите. Откако ќе го исечете сировото месо, измијте ја даската во машина за миење садови или добро измијте ја рачно со детергент и топла вода.

Делови на електрични апарати

Микробите демнат на елементите на блендерот, како и во кутиите за чување храна. Одделете ги, исчистете ги и исушете ги темелно по секоја употреба.

Крпи за садови

Никогаш не оставајте ги крпите за миење садови влажни и стуткани бидејќи тоа ќе создаде идеални услови за раст на микробите. Променете ги на секои три дена.

Прочитајте и: И вие плачете додека сечете кромид? Спречете ги солзите со овие трикови

 

ФОТО: Pexels

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.