Како да се заштитите од пестициди во рано овошје и зеленчук?

Бидете внимателни

Нема родител кој не сака на своите деца да им ги дозволи првите јагоди и други рани овошја и зеленчуци што можат да се најдат на зелените пазари. Дали купувањето први плодови прави повеќе штета отколку добро, изложувајќи ги на зголемени количини на пестициди и други штетни хемикалии и како да се заштитат?

Во раните денови на пролетта, купувачите се изненадени од драматичната разлика во цената на јагодите. Домашните се двојно поскапи од увезените! Ваквата разлика во цената може да укаже на тоа дека домашното производство е поскапо, но и дека домашните јагоди се побезбедни.

Фитопатологот Пиља Дакиќ советува дека при изборот не треба да гледаме на аромата и вкусот на овошјето.

„Ние гледаме дали (јагодата) е визуелно добра, гледаме во цената и што е основно, гледаме на производителот ако има искуство од минатата година“, советува тој.

Според него, раното овошје е интересно за употреба и логично е дека она што се увезува ги поминало сите контроли.

Прочитајте и: Садењето во пластични чаши е апсолутен хит: Како да одгледувате овошје и зеленчук без пари и без капка хемија!

„Производителите носат голема одговорност затоа што користеле пестициди за заштита од болести и штетници по упатство на производителот и го почитуваат периодот на повлекување – ова е период што мора да помине од последната употреба на препаратот до бербата на јагоди“, објасни Дакиќ.

Бидејќи на пазарот се појавија нелегално увезени пестициди кои не беа на овластениот список, секогаш ќе има храна на која тие биле користени.

„Производителите мораат да бидат сигурни дека производите не остануваат незаштитени и потоа прибегнуваат кон набавка на вакви поизводи. Препорачуваме земјоделците да не се потпираат на вакви препарати, туку да набавуваат од земјоделски аптеки“, вели фитопатологот.

Без оглед на периодот за повлекување, овошјето на патот кон шанкот и потрошувачот може да се извалка со разни нечистотии. Поради оваа причина, натопете го раното овошје и зеленчук пет до десет минути во раствор од сода бикарбона, а потоа исплакнете под млаз вода. На овој начин, ќе ги отстраните нечистотиите и штетните материи од храната.

Пестицидите не се штетни, но се „лек“ за растенијата кога се користат правилно. Сепак, советите на експертите се секогаш кога е можно да купуваме овошје за кои сме сигурни дека не е испрскано или сертифицирано органско овошје и зеленчук.

Како да ги чувате овошјето и зеленчукот свежи подолго

Додека пестицидите ја врзуваат водата, органските производи содржат многу повеќе сува материја, така што кога јадеме помалку, ние всушност јадеме повеќе.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.