Јадете цимет! Станува збор за моќен зачин за превенција

Дознајте што!

Вистинскиот цејлонски цимет е одличен ароматичен зачин што се користи за подобрување на вкусот на кафето, јогуртот, овесните снегулки, колачињата, чаевите, питите…

Овој вкусен широкораспространет зачин има неколку важни здравствени предности поради своите антиоксдантни својства.

Хемискиот спој што е пронајден во циметот помага за превенција и борба против бактериските и габичните заболувања, додека антиоксидантите во циметот ги уништуваат и неутрализираат слободните радикали што предизвикуваат болки во зглобната ‘рскавица.

Исто така циметот ги намалува нивото на лошиот холестерол и создавањето кардиоваскуларни болести, притоа го намалува и ризикот од канцер, го поттикнува метаболизмот и, на крајот, мирисот на цимет има смирувачки својства.

Сепак, не се препорачува консумирање повеќе од 6 грама цимет на ден.

Текст: Руски доктор

Фото: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.