Експертите советуваат: Никогаш не ја загревајте оваа храна во микробранова печка

Кога готвите парче сирово пилешко во микробранова печка, шансите за рамномерно и темелно готвење се многу мали, што прави потенцијална опасност од загадување на бактериите.

Микробранова печка измислена во 40-тите години на минатиот век е една од најважните апарати за домаќинство. Иако е наменета за загревање на храната и брзо готвење, постојат одредени намирници кои никогаш не треба да ги загревате во неа.

Варени јајца

Кога загревате варени јајца во микробранова печка, пареата се акумулира од молекулите на водата предизвикувајќи зголемување на притисокот. Бидејќи јајцата имаат тенка мембрана и лушпа, тие не се во состојба да го издржат целиот тој притисок, што може да доведе до експлозија на самото јајце во микробранова печка или при првиот залак.

Моркови

Иако морковот може да се готви и загрева во микробранова печка, сировите моркови, особено оние со кора, може да бидат потенцијално опасни. Доколку не се мијат правилно и има преостаната нечистотија, минералите од почвата можат да предизвикаат искри во микробранова печка. Ако се случува постојано, може сериозно да ја оштети вашата микробранова печка.

Преработено месо

За почеток, преработеното месо не е најздрава храна бидејќи содржи големи количини сол, адитиви, хемикалии и конзерванси. Кога ќе додадете зрачење со микробранова печка, нивото на холестерол може да се зголеми, што може да доведе до проблеми со срцето. Најбезбеден начин за загревање е на скарата или шпоретот.

Чили пиперки

Чили пиперките, особено многу лутите, содржат високо ниво на капсаицин, што може да биде прилично запаливо. Кога капсаицинот е изложен на електромагнетни бранови во микробранова печка, тој почнува да испарува и може да се запали! Оган и чад што излегуваат од микробранова печка може да предизвикаат иритација и горење на кожата.

Пилешко

Пилешкото е главниот виновник за ширење на салмонела, особено кога не се готви правилно! Кога готвите парче сирово пилешко во микробранова печка, шансите за рамномерно и темелно готвење се многу мали, што прави потенцијална опасност од загадување на бактериите. Истото може да се каже и за другите парчиња сирово месо. Најдобро е да се готви месо темелно, на директен оган, како што е тава, скара или рерна.

Сос од домати и домати

Како варените јајца, доматите можат да предизвикаат голем хаос кога ќе поминат премногу време во микробранова печка. Поради содржината на течност во сосот од свеж домат и тестенини, таложењето на притисокот предизвикува да се формираат меури што излегуваат од течноста, оставајќи ја микробрановата печка покриена со црвени дамки.

Прочитајте и: Ова е најтоксичното нешто во вашиот фрижидер

 

ФОТО: Pexels

 

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.