4 совети за совршен зеленчук на скара

Добијте го најдобриот вкус

Иако скарата најчесто се поврзува со ражничи, ќебапи и месо, тоа не треба да биде во фокусот на подготовките за скара.

Домашниот зеленчук навистина може да ја добие главната улога на скарата, и сето тоа зависи од вашата подготовка. Печењето се учи со време и искуство, но ако имате основни вештини за готвење, тоа за вас ќе биде мошне едноставно. Без оглед на диетата што ја следите, соодветна подготовка на зеленчук на скара ќе ви помогне во животот.

Исечете го зеленчукот на еднаква дебелина

Ова е едно од основните индиции што навистина е важно. Важно е да се погоди дебелината на зеленчукот што заедно го печете, така што некои од нив не се премногу готвени, а некои не доволно готвени. Тиквички, модар патлиџан и кромид се многу вкусни на скара, не се сечат премногу тенки, дебели најмалку 1 см затоа што сакате да го почувствувате вкусот на зеленчукот.

Подмачкајте го зеленчукот

Златното правило за печење е да се подмачкува зеленчукот порано, и во никој случај на скара. Посипете го зеленчукот со маслиново масло и рамномерно распоредете го. Печурките ќе го апсорбираат маслото брзо и најдобро е да се направи сад со алуминиумска фолија во која ќе се готви во сопствениот сок и масло, за да не се исушат.

Зачинете едноставно 

Зачинете го зеленчукот со сол и свежо мелен црн пипер. Ќе ја апсорбира солта како што се готви и ќе се соедини со нивната природна сладост. Може да додадете и зачини како оригано, нане или босилек, но не претерувајте.

Добро загрејте ја скарата

Почнете да го печете зеленчукот на средна топлина и печете го на секоја страна по 3-5 минути, во зависност од зеленчукот што го печете.

Покријте ја скарата

Овој дел се однесува на оние кои имаат скари со капак. На овој начин, вашата скара ќе функционира како печка, само ќе има вкус како скара. Дали може да биде подобро?

Прочитајте и: Ако сакате добар вкус на храната, не заборавајте да ја додадете оваа состојка

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.