Што прво забележавте на илустрацијата? Оптичка илузија која открива важен дел од вашата личност

Оваа илустрација е позната под името “Рубинова вазна“ и е една од најпознатите когнитивни оптички илузии кои постојат.

Optička iluzija

фото: TIKTOK/WOWAMIOFFICIAL

Данскиот психолог Едгард Рубин има направено во далечната 1915 година интересен тест на личности-дводимензионална слика која открива на кој начин го перцерпираме просторот кој не опкружува.

Рубиновата вазна е феномен заради тоа што никој не е способен истовремено да ги види двете ствари, мотивот и позадината, што е процес кој се одвива со силна вклученост на котикалниот дел од мозокот.

Сликите како оваа покажуваат дека нашата перцепција е активна и организирана, и дека ние не сме само пасивни приматели на чујни надразнувања. Во модерните толкувања оваа фотографија го открива и карактерот на личноста која ја набјудува.

Што вие прво забележавте, вазната или двете лица од профилот?

Вазна

Личностите чиј фокус се задржува на средина на сликата, односно на вазната, се сметаат за одговорни поединци кои следат правила за да дојдат до целта.

Лица

Личностите чиј фокус се оди на периферијата односно на лицата, не бегаат од конфронтации и кавги во животот, па некои поединци се многу добри во пронаоѓање НА КРЕАТИВНИ НАЧИНИ ЗА РЕШАВАЊЕ на своите проблеми.

 

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.