Еве колку време детето не треба да оди во градинка по прележување...

Еве колку време детето не треба да оди во градинка по прележување болест

SHARE

dete

Детето не треба да посетува градинка или училиште по прележана инфекција, која не е тешка и комплицирана, најмалку една недела, а ако болеста е комплицирана и потешка, најмалку две недели.

Тоа е многу важно за да му се овозможи на детскиот организам потполно да закрепне пред да биде изложен на ризик од нова инфекција, како и да се заштитат и другите деца кои се здрави и кои ќе дојдат во контакт со него. Ако детето пречесто се разболува, добива температура и има знаци за респираторна инфекција штом повторно се врати во градинка, по пауза од претходна инфекција, детето треба да отсуствува и подолго време.

НЕМА КОМЕНТАРИ

Оставете Одговор