Чувство од стомак: Нови вести за синдромот на хроничен умор

Чувство од стомак: Нови вести за синдромот на хроничен умор

SHARE

Тазе вести за синдромот на хроничен умор! Механизмот во заднината на оваа состојба не е сосема познат, меѓутоа, Универзитетот Колумбија фрли нова светлина на овој проблем.

Забележано е дека пациентите со овој синдром ги карактеризира зголемен број на одредени црвени бактерии. Ова ново сознание е дополнување на едно постаро истражување на Универзитетот Корнел, кое откри дека кај 80% од пациентите е возможно поставување на дијагнозата врз основа на цревните микроорганизми.

„Кога ќе го идентификуваме видот на микроорганизмите во дигестивниот тракт, еден чекор сме поблиску до целната терапија“, велат истражувачите.

Оваа студија дава нов доказ дека постои можност синдромот на хроничен умор да не е психолошко заболување.

Текст: Наташа Човиновска

НЕМА КОМЕНТАРИ

Оставете Одговор